Tips cepat belajar main gitar

Assalamualaikum dan Hai!





Sejak kemunculan Yuna, ramai yang mula naik minat nak belajar main gitar, terutamanya gadis remaja.
Sampai I pon tercabar yang dah 8 tahun main gitar dan hebakk lagi terer mengalahkan man kidal**puiii. perasan, sembur kang meggi kari kat muko hang. 
Dulu boleh kira orang yang main gitar, sekarang dah macam air tak boleh kira. 
Best apa main gitar, main muzik. Tapi ingat jangan sampai lalai :)

So hari ini, saya nak bagi tips macam mana nak cepat belajar main gitar. Mudah.com ja. Hee.


Sebelum itu kena lah ada minat yang mendalam dengan muzik, tak nak hangat-hangat taik ayam, tapi nak hangat macam pisang goreng panas yang membara XD

Belilah sebijik gitar sendiri, supaya mudah.com dan boleh main bila ada masa. Tak payah kot beli yang mahal, asal ada cukuplah.


Bila dah ada dua perkara kat atas tu. Tak sampai seminggu komfem dah pandai main gitar. Hee.
 Dan seterusnya.

Kena ada buku panduan kod gitar. *Boleh dapat kat mana-mana kedai buku.


Mula belajar dengan satu lagu dulu. Guna 5 kod basic kat bawah ni.
.Bila dah lulus main satu lagu tu, cuba lagu lain pula.


 Strumming pattern tak payah fikir sangat, asal ada bunyi cukup. Bila dah biasa main nanti, automatic tau strumming pattern :)


 Jangan gelojoh nak main kod yang susah, langkah demi langkah belajar :D


 Kalau nak lagi mudah.com belajar cuba tengok tutorial kat youtube.


 Paling penting ada keyakinan dan usaha yang gigih.


Kalau ada bakat tu satu bonus lah, tapi kalau tak da tak bermaksud tak cepat belajar kan :)


So, tak susah kan? Usaha tangga kejayan. Hihi.
Semoga berjaya. Best of luck! :)



32 comments:

  1. jgn lupa senam jari juga untuk pelemasan/peregangan jari biar gak kaku,,
    sory ya pika,nambahin gak ijin dulu..hehehe

    ReplyDelete
  2. waaaa....Sifu, sudikah sifu menjadi sifu saya? saya kempunan untuk belajar drum...sudilah sudilah sifu pika.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wawawa bukan sifu. haha cuma share apa yg perlu :)

      Delete
  3. hrmmm... lma dh tingin nk men gitar !! tgk org men cam sng..
    ble try petik ja sumbang meraban terus... huhux
    thanx for share.. insyAllah pasnie nk try.. heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..kena ada minat + usaha..mmg mula2 sumbang tp dah nt boleh kalahkan man kidal..hihihik..

      Delete
  4. ehm..lepas ni boleh la pika eugene bukak kelas ajar main gitar plak ^^

    ReplyDelete
  5. yupz.. masama non pika..hehe

    ReplyDelete
  6. thankz pika :D walaupun sya bru blajar men gitar tpy slepas bca blogg awak nie sya semakin berkeyakinan and now sya sua buli men gitar even pun hnya sedikit demi sedikit .

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti yakin! mmg mula2 susah...tp lama2 brhasil juga tu ^^

      Delete
  7. serius teringin gila2 men gitar.... ^_^

    ReplyDelete
  8. Hi.Solehah singgah sini ye.Nak golek2 sini sambil tengok entry ye.baru nak try belajar2 kod ni.tp msti mmkan masa kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. golek je lehah..hihihi mmg memakan masa tp kalau rajin dan brusaha semua pun akan jd senang :)

      Delete
  9. minat tengok awak nyanyi anak kampung.... singgah dengar lagu ary pulak ye...

    ReplyDelete
  10. hehe pika , dkt2 nama kite , huhu

    ReplyDelete
  11. Perh , kak pika mmg hebat (Y) . sye yg bru umo 13 nieh bole ke kak pika? Snang kea sye na blaja eh? Syee mnatt sgt nk men gitar :)) . Hopefully kak pika dpat tlong sye :)

    ReplyDelete
  12. Kalau basic scale do re mi tu g sng...hehe...bleh buat lagu yg mudah...n bla da. Lagu siap...bleh buat guitar solo line sndiri ngan melody yg bersesuaian ngan mudah..,hehehe...btw nice entry...

    ReplyDelete
  13. minat juga nk blaja main gitar, tp mindset -ve... jari da keras la...tak reti la...dan macam2...huhuhu..... kalau pika jd cikgu sy, mgkin bley pandai kot...hehehe

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum wbt..
    dik.. dok kt mane? akk nk bljar bleh? face 2 face.. ;))
    pueh ati..

    ReplyDelete
  15. Info yang sangat menarik dan berguna bagi mereka yang ingin mendalami kemahiran bermain gitar... Memang seronok bermain gitar ni time lepak bersama rakan2...

    Anda juga boleh dapatkan tips lengkap cara belajar bermain gitar dengan KLik Sini

    ReplyDelete
  16. Salam kenal semua...
    untuk belajar gitar secara intensif dan membongkar berbagai tehnik permainan gitar secara gamblang silahkan ke www.gitarzoom.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. Emmm . Mcm mna kalau dia punya yg tempat pusing2 kat ats tuu ? Untuk begiiner ? Emm , hari dah terpusing . Tp xtau mcm mna nak betolkan blek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emm . Nme sye Iqa :) Iqa Louis .

      Delete
  18. sori ganggu .. :D
    jom laa follow facebook saya .. https://www.facebook.com/profile.php?id=100001696027527

    ReplyDelete
  19. terima kasih info gitar nya..sangat bermanfaat dan sangat membantu saya belajar bermain gitar..

    ReplyDelete
  20. mcm mne nk betul an tune gitar balik???slalu suwuh kwn je betul an tune..

    ReplyDelete
  21. kasi sikit beberapa contoh lagu malay tueh..

    ReplyDelete
  22. ane tambahin gan buat belajar gitar
    dengan tutor lengkap
    www.kask.us/hjyjk

    ReplyDelete
  23. Jom belajar gitar kat youtube >> https://www.youtube.com/analytics?o=U#dt=nt,fe=16397,fr=lw-001,fs=16370;fc=1,fcr=0,fi=v-BoYLdfiVQ8A,r=summary,rps=7

    ReplyDelete